slogan
Call us
To Hyperautomate or not!
26/01/2021

Een gezonde ondernemer als u stelt zich wellicht de vraag: “wat gaan ze nu nog allemaal proberen te automatiseren”. Een terechte vraag die iedere nuchtere medewerker zich ook stelselmatig moet stellen. 2021 wordt volgens Gartner ook het jaar van Hyperautomation. We stellen ons terecht volgende vragen, wat is het, en hoe kunnen we het zo snel mogelijk wegwimpelen of terugverdienen.


Bij hyperautomation worden technieken als artificial intelligence en robotic process automation samengevoegd om te automatiseren wat voorheen niet geautomatiseerd kon worden. Zo maak je medewerkers efficiënter en creatiever, integreer je systemen, creëer je digitale flexibiliteit en kun je zelfs automatiseringen automatiseren. Volgens KPN en Gartner is dit een trend die in de komende 5 jaar exponentieel versnelt, en volgens het gereputeerde Emergen globaal evolueert van een kleine 500 miljoen USD tot 22.8 miljard USD in 2027 (een gecumuleerde gemiddelde groei van 18.2 %). Maar waar gaat het eigenlijk over.

 
Concreet komt het er op neer dat in de verschillende bedrijfsafdelingen van je fabriek, heel wat routineuze, maar ook complexe taken door gespecialiseerde intelligente bots kunnen worden uitgevoerd. Het komt er op neer dat de bots eigenlijk voor je medewerkers ongestructureerde data zoals e-mails, werkinstructies, onderhoudsrichtlijnen, offertes, productieplanningen, bestellingen…, slim gaan analyseren, structureren, en zelfs mits je goedkeuring gaan afhandelen. Je krijgt dus een digitale medewerker, die je heel snel informeert wat er gaande is, wat er best moet gedaan worden, en het volgens overeengekomen patronen al dan niet zelf mag uitvoeren. De meest gekende vorm is RPA of robot process automation veelal reeds gebruikt in de financiële wereld en gezondheidszorg. Maar een meer concreet voorbeeld is bijvoorbeeld een toepassing van slimme inspectierobots en slimme helmen bij het personeel  van Shell Pernis in Rotterdam.

 

Het Shell- terrein in het Rotterdamse havengebied meet 550 hectare, het equivalent van zo’n duizend voetbalvelden. Boven en onder de grond lopen 170.000 kilometer aan leidingen. Ongeveer zestig verschillende fabrieken maken er basischemicaliën en brandstoffen op basis van aardolie. Veiligheid heeft de hoogste prioriteit voor iedereen die er werkt, het is onderdeel van de cultuur. Inspectie en controle worden daarom frequent en nauwgezet uitgevoerd. Voor honderden mensen is dit onderdeel van hun dagelijks werk. De raffinaderij is een omgeving met veel staal dat storend kan werken op draadloze signalen. Vonkgevaar van elektronische apparaten zorgt ervoor dat er nog veel met papier wordt gewerkt.

 

Inspectie, veiligheid en maintenance op dergelijke sites kosten handenvol geld en werkuren. Shell installeerde over het terrein al in 2018 een 5G netwerk, met talrijke draadloze sensoren, dat dagelijks door snuffelrobots en inspecteurs met slimme helmen gecontroleerd worden. Shell leest al deze data vanop afstand uit, en monitort onmiddellijk wat er real-time moet gebeuren om de werking van alle faciliteiten te optimaliseren. De inspecteurs krijgen alle verwerkte data beschikbaar in slimme helmen die niet alleen de info projecteren, maar ook in een VR-omgeving zeggen wat ze moeten doen om een bepaald probleem onmiddellijk op te lossen. Hoe Shell dit doet zie je in dit filmpje. 

OrganisatieSales team

+32(0)56 24 11 31 - Isabel Gysels
+32(0)56 24 59 41 - Evelien Desmyttere
+32(0)56 24 59 44 - Mario Dejaegher 

Email
ine@industrialfairs.com

Invent Media bv
Doorniksesteenweg 216
8500 Kortrijk


Wanneer


Donderdag 27 mei 2021
14.00 - 21.00

Waar


Kortrijk Xpo | hall 4
© Invent Media : All rights reserved - Privacy Policy
edit afsluiten