slogan
Call us
Barometer van de maakindustrie en industriële automatisering voor beurzenland
 Net zoals de financiële beurzen sinds Covid-19, is het vakbeurzenklimaat manisch depressief. Rode draad bij bevragingen bij beursorganisatoren, exposanten en bezoekers is overal wel hetzelfde: “Zodra het weer kan, ja graag…”

Tot de epidemie ingedijkt is, vermoeden we dat de vraag naar fysieke events vooral beperkt wordt tot heel gerichte, kleinschalige en veilige all-in concepten, met een minimum aan voorbereidingen, flexibel inschrijven/annuleren, en met zo weinig mogelijk logistieke beslommeringen en travel-issues, én overgoten met een digitale layer voor diegenen die niet kunnen of mogen komen. Tot zover de uitdaging voor de beursorganisatoren. Maar hoe zit het met de organische gezondheid en de vooruitzichten van de sectoren productietechnologie en industriële automatisering ? Hier even een wrap-up van inzichten van Agoria, ING, Siemens, VDMA  en Omdia.



Zoals het er nu uitziet, gaan velen uit van een K-herstel. Concreet, een herstel in 2 snelheden voor de markt voor werktuigmachines, en de markt voor industriële automatisering/digitalisering die elk hun traject af te leggen hebben. Volgens de grafiek van VDMA (Verband Deutscher Maschinen- und Anlagenbau met 3.200 leden) verwacht 21% van de meer dan 500 ondervraagde leden een daling van de bestellingen van werktuigmachines en productiesystemen in het laatste kwartaal. 54 % verwacht een stagnatie en 25% zelfs een groei in de komende 3 maanden. 48% van de ondervraagden schatten voor 2021 een groei in tussen 0 en 20% jaar op jaar. Volgens hun inzichten geven de verwachte bestellingen voor robotica en automatisering een weliswaar iets minder drastische, maar toch even duistere outlook. De vooruitzichten voor 2021 geven naar onze mening een wel vrij ambitieus verwachtingspatroon.  64 % verwacht dat de bestellingen voor machinebouw eind 2022 terug op de niveaus van pre-covid gaan zitten.





Ruggenspraak met Agoria en met Hoofd Economist Peter Vanden Haute (ING), brengt één en ander toch meer in perspectief.  De V-shaped illusion werd ons heel lang als prognose voorgehouden. Interessant weetje tussenin is dat het voor de Belgische economie 9 kwartalen (2.5 jaar) duurde om terug naar de pré-crisis niveaus van de financiële crisis 2008 te groeien. Naar schatting haalt de Belgische economie eerder een volledig herstel van het BNP in 2023 na 15 kwartalen. Dit scenario houdt toch enigszins rekening met een tweede lichtere lockdown, eventuele lokale lockdowns, lage interestvoeten, gelijkaardige Europese stimuli en een sinds kort opgewaardeerde Euro.

 

 
Agoria gaat dieper in op het herstel van alle deelsegmenten van de industrie-technologie op Belgisch niveau. Zij zien zoals we veronderstellen de rake klappen voor manufacturing het sterkst in basismetaal, metalen componenten en machinebouw. Respectievelijk spreken we over -22 %, -14.5% en -14.3%.  Zwaarst getroffen zijn Aeropace en vooral Automotive krijgen de zwaarste klappen (samen -35.2 %), maar daar wordt ook een remonte van maar liefst 44.9 % verwacht in 2021.





Even tussen de cijfers in spreken we met Siemens Belux, en krijgen we iets dieper inzicht in wat er gebeurt. Europees wordt er voor 2020 gesproken over een daling van ongeveer 35% in de verkoop van werktuigmachines. Dit is in hoofdzaak te wijten aan de volledige supply-chain voor automotive en aerospace die nu in het slop zit. Ook de technologische revolutie naar EV’s zit hier voor een stuk tussen. Componenten voor elektrische auto’s worden nu eenmaal anders geproduceerd en geassembleerd. Voor aerospace en spare-parts zit additive manufacturing voor special parts ook in de lift. Een herstel in 2021 is er zeker, maar het is wachten op het herstel van een 40-tal grote spelers die de volledige toeleveringsketen zuurstof moeten geven. Proces-industrie, voeding, chemie, farma en logistiek zijn minder geteisterd, en maken volgens Agoria dan ook een minder spectaculaire remonte in 2021.

 
Projecten voor industriële automatisering en software-integraties in de industrie ontvangen nauwelijks of geen klappen. Integratoren en specialisten die vooral industriële high-tech en software gerelateerde projecten uitvoeren, hebben weinig of geen daling van nieuwe orders in de pijplijn.

Een remonte met 2 snelheden, dat is duidelijk! In komende newsletters, houdt Team Industrialfairs u graag op de hoogte van hoe wij met onze industriële vakbeurzen de vinger aan de pols houden, met aangepaste beursconcepten zoals INE XL 2021 en MACHINEERING 2021 geënt op de nieuwe eisen van u en uw teamgenoten.
Invent Media - 06/11/2020

Organisatie



Sales team

+32(0)56 24 59 41 - Evelien Desmyttere
+32(0)56 24 59 44 - Mario Dejaegher 

Email
ine@industrialfairs.com

Invent Media BV
Doorniksesteenweg 216
8500 Kortrijk


Wanneer


Donderdag 20 februari 2025
14.00u - 21.00u

Waar


Brabanthal - Leuven
Brabantlaan 1 - 3001 Leuven
© Invent Media : All rights reserved - Privacy Policy
edit afsluiten